Vepřové hody 2016-ohlédnutí

V sobotu 5.listopadu 2016 se konaly v Popovicích již počtvrté zabíjačkové hody. Celé akci předcházely pečlivé přípravy na výborových schůzích Sboru dobrovolných hasičů Popovice, který akci pořádal. Již v týdnu někteří členové zajišťovali vše potřebné tak, aby vše v sobotu klaplo. Ve čtvrtek byli dovezeni dva čuníci a ihned bylo započato s přípravami na výrobu zabíjačkových specialit. V pátek brzy ráno se scházeli v zabíjačkové místnosti ještě ospalí hasiči. Roztápěla se kamna, příïkládalo se do kotlů, začalo se vařit maso na výrobu tlačenky. Na sedmou hodinu přišla další parta, která začala krájet cibuli a loupat česnek. Oloupat tolik česneku, aby stačil na všechny výrobky, bylo nad lidské síly. Za celé dopoledne se to podařilo. Když už si všichni loupači oddechli, přišel od Míry Červa další úkol. Zašpejlovat střívka na jitrnice a jelita. Při pohledu do vaničky, kde byla střívka uložena se všem protáčely panenky, co je vlastně čeká. Vše se ten den v pohodě stihlo, včetně přípravy zabíjačkového guláše. Každý si oddychl a zároveň si přál, aby vše zítra dobře dopadlo.
V sobotu již od 4 hodin ráno opět parta nejzkušenějších zabíjačkových profesionálů začala vařit maso na jitrnice a jelita. Ostatní hasiči měli sraz na osmou hodinu, aby připravili vše pro obsluhu návštěvníků. Jakmile se začalo pracovat na přípravě jitrnic, jelit a řízků, všichni se sešli u válů s prejtem, jehož finální chuť odsouhlasili ti nejzkušenější. Začaly se  špejlovat naplněné jitrnice a jelita. Odnesly to zase hasičky, které právě skončily s obalováním několika desítek řízků. Odhaduji tak 250 ks. Hodina H se blížila a před pulty již postávalo několik desítek zákazníků, netrpělivě čekajících na zabíjačkové pochoutky. Měli možnost ochutnat sladkosti, které hasičky upekly a daly na stoly k volné spotřebě. V 11.30 se spustil kolotoč. Zabíjačkové výrobky se postupně vytrácely z pultů a obsluha v bílých pláštích kmitala a snažila se odbavit co nejvíce čekajících. Tentokrát byl velký zájem nejen o jirnice, jelita, tlačenku, polévku a guláš, ale i o smažené řízky, kterých bylo pořád málo. Věřím, že se podařilo uspokojit v sortimentu výrobků většinu zájemců a odpoledne se vše sklidnilo. Nic totiž na pultech nezbylo. Byla to největší odměna za veškeré přípravy.
Závěrem je třeba poděkovat všem hasičům, hasičkám, jejich rodinným příslušníkům i nečlenům SDH, kteří pomohli tuto akci zajistit. Myslím, že letos se opět vydařila a hasiči mohou být pyšní na to, že je to bezva parta, která nejen, že je připravena zachraňovat životy a majetek našich občanů /což si někteří občané ani neuvědomují/, ale také udržovat ve vsi tradice, které si zaslouží předávat dalším generacím.
František Páv, člen SDH Popovice.


08. listopadu 2016






  úvodní stránka | vyhledávač | poslední aktualizace 04.11.2017
TOPlist   © Jan Holomek 2010 | ADMIN